Friday, August 28, 2020

Merdeka dan Ketuanan Melayu

File:Bendera-hari-merdeka-malaysia-31-ogos-cuti-umum.jpg

31 Ogos 1957, laungan MERDEKA! oleh Tunku Abdul Rahman di Padang Kelab Selangor disambut oleh ribuan rakyat Malaysia yang berhimpun di sana. Ia merupakan titik tolak di mana Malaysia mencapai kemerdekaan.  Ya, kita bebas daripada dibelenggu penjajah. Itulah sejarah yang telah tertulis dan setiap tahun kita menyambut kemerdekaan sebagai peringatan kepada peristiwa tersebut.

Bagi kebanyakkan orang, merdeka bererti kita bebas. Kita bebas daripada cengkaman penjajah. Kita bebas mengurus tadbir negara kita sendiri. Kita bebas menentukan halatuju negara. Tetapi adakah kita akan selamanya bebas. Persoalan yang saya sering bertanya kepada diri saya sendiri, adakah kita tidak akan lagi dijajah?

Mari kita rujuk semula sejarah, kenapa negara kita dijajah? Sejak tahun 1511 sebenarnya kita dijajah kerana satu faktor utama. Melaka sebagai kerajaan sebelum itu merupakan satu kerajaan yang masyhur malah empayar Melaka berkembang pesat dimana pada zaman kegemilangannya sewaktu diperintah oleh Sultan Mansur Shah dari tahun 1459 sehingga tahun 1477. 

Hanya dalam tempoh singkat selama 34 tahun, empayar Melaka yang begitu masyhur telah dijajah oleh armada Portugis yang pada ketika itu dipimpin oleh Alfonso de Albuquerque. Maka bermulalah episod penjajahan di Tanah Melayu sehingga kita menikmati kemerdekaan pada tahun 1957. 

Kenapa kita dijajah? 

Thursday, August 27, 2020

Nak Berjaya? Carilah Mentor! Tapi Kenapa, dan Bagaimana?


Nak berjaya? Carilah mentor!

Itu antara ungkapan yang mungkin seringkali kita dengar. Tidak dapat disanggah, kebanyakkan orang yang berjaya mempunyai mentor mereka tersendiri. Satu persoalan yang perlu kita tanya juga adalah apa ciri-ciri mentor yang baik dan apa yang menyebabkan hubungan mentor-mantee (atau sesetengah memanggil protege) berjaya?

Satu kajian yang dijalankan oleh Brian Uzzi, seorang Professor Management and Organization dari Kellog School of Management merungkai apa yang membuatkan seseorang itu berjaya dengan panduan daripada mentor.

Dapatan daripada mereka memang benar, hubungan mentor-mantee akan memberikan manfaat dalam kejayaan seseorang mantee. Salah satu tanggapan salah tentang hubungan mentor dan mantee adalah mentor memainkan peranan aktif dalam memberikan tunjuk ajar dan mentee pula seperti span yang menyerap. Ini tidak menjadikan hubungan mentor-mantee yang baik. Mentorship bukan hubungan satu hala, malah mantee mempunyai tanggungjawab yang besar untuk menentukan kejayaan mereka. Dalam ertikata lain, sehebat manapun mentor, sekiranya mentee tak bertanggungjawab mentee tidak akan kemana. Oleh itu, pada pendapat saya sekiranya seseorang mentee berjaya, mentor tak perlu ambil 100% kredit atas kejayaan mereka, sebab mentee juga adalah penentu utama kejayaan mereka.

Apa perlunya mentor sedangkan kita ada banyak maklumat daripada internet dan buku-buku yang banyak daripada orang-orang yang berjaya?

Satu istilah paling penting untuk kita memahami peranan mentor. Mentor bukan sahaja berkongsi ilmu biasa, tetapi mereka berkongsi satu perkara yang dipanggil Tacit Knowledge. 

Friday, June 26, 2020

5 Pengajaran Kepimpinan Dari Covid-19

Kepimpinan Donald Trump vs Jacinda Ardern


Krisis merupakan satu peluang untuk kita melihat keberkesanan dalam kepimpinan. Sangat mudah untuk kita memimpin sekiranya semua dalam keadaan terkawal, tiada masalah bajet, semua orang dalam keadaan happy. Tetapi ujian sebenar seorang pemimpin adalah ketikamana krisis melanda.

Mengambil contoh dua orang pemimpin dunia, kita dapat menilai kesan daripada kepimpinan mereka. Amerika sebuah negara kuasa besar dunia, yang mempunyai kuasa ekonomi, ketenteraan dan sebagainya, dipimpin oleh Donald Trump. Namun kita dapat melihat bagaimana kesan Amerika yang dipimpin beliau terutama sejak Covid-19 mula menular di seluruh dunia.

Berbeza dengan Perdana Menteri New Zealand, Jacinda Ardern. Tahun lepas dengan krisis pembunuhan golongan Muslim di masjid, dan tahun ini beliau sekali lagi mengemudi New Zealand dengan baik daripada wabak Covid-19. Beliau membuktikan bahawa kepimpinan beliau berkesan krisis demi krisis.

Wednesday, May 27, 2020

Bagaimana Nak Motivasikan Diri? - Interrogative Self Talk




"I can do it!"
"I'm the best! We are the best!"
"Yes we can!"

Ini antara kaedah yang biasa kita dengar bagaimana untuk memotivasikan diri.
Kaedah ini dipanggil affirmation atau kalau kita bercakap dalam hati ia digelar declarative self-talk.

Tetapi menurut kajian, ini bukanlah kaedah yang terbaik dalam memotivasikan diri. Ada kaedah yang lebih baik. Ini yang diterangkan oleh Daniel Pink dalam bukunya To Sell Is Human.

Buku ini berkisarkan tentang Sales atau Jualan dan buku ini banyak memberikan cadangan kaedah yang mempunyai asas saintifik, bukan seperti kebanyakkan buku Sales yang hanya berdasarkan pengalaman orang yang buat sales. Ialah, kalau orang tu secara semulajadi memang dah ada bakat buat sales, mereka akan mencadangkan kaedah yang berkesan buat mereka tapi mungkin tak berkesan buat orang lain. Contohnya orang yang extrovert akan mencadangkan pergi jumpa orang, bila orang introvert dengar - hahhh... nak kena jumpa orang? Kalau macam ni letih la nak buat sales.

Tuesday, May 5, 2020

Perlukah Kita Membantu?

1. Membantu orang memang amalan mulia. Tapi kajian menunjukkan membantu orang bukan hanya memberi manfaat kepada orang yang dibantu tetapi juga yang membantu.

2. Satu kajian berjudul "Helper's High" menunjukkan sekiranya kita membantu, kita sebenarnya yang rasa happy. Ini disebabkan oleh hormon dalam badan seperti oxytocin dan vesopressin.

3. Apatah lagi apabila orang yang dibantu menghargai dan mengucapkan kesyukuran, kegembiraan akan datang berganda.

4. Kajian ini juga mendapati bukan sahaja kita membantu secara volunteer, memberikan sumbangan wang ringgit, malah sekiranya kita terfikir sahaja untuk membantu pun kita sudah mendapat kesan yang sama. Dalam Islam, kalau kita niat baik walaupun tak buat kita masih dapat pahala.

Tuesday, April 28, 2020

Kepimpinan Jacinda Ardern Dalam Mengangani Krisis


New Zealand sudah menang!

Itulah yang diperkatakan oleh Perdana Menteri New Zealand Jacinda Ardern. Nama pemimpin wanita ini menjadi sebutan selepas daripada peristiwa penembakan dalam masjid di Christchurch setahun lalu. Semenjak itu kepimpinan beliau menjadi perhatian dunia.

Sehingga hari ini New Zealand hanya ada 1,472 kes dan 19 kematian. Dan selepas hampir 5 minggu lockdown, New Zealand sudah mula menamatkan fasa 4 lockdown yang dikenakan. Ini satu pencapaian yang sangat baik berbanding kebanyakkan negara di dunia.

Berikut adalah 5 perkara tentang kepimpinan beliau mendepani cabaran Covid-19 di New Zealand:

1. Berani Buat Keputusan
New Zealand antara negara yang terawal mengenakan lockdown kepada rakyat beliau. Berdasarkan kajian Gallup dua traits yang 'non-negotiable as a leader' adalah:
i. Bring multipe teams together
ii. Make great decisions.
Seorang pemimpin perlu membuat keputusan yang terbaik berdasarkan situasi dan options yang ada. Untuk membuat keputusan yang baik beliau perlu mendengar dan mendapat pandangan (terutama dari DG Kesihatan Ashley Bloomfield), serta mengetahui prioriti.

Tuesday, April 21, 2020

Leadership Lessons dari DG Dr. Noor Hisham



Krisis sememangnya membuka peluang untuk melahirkan pemimpin. "Turbulent Times Build Better Leaders," kata Robin Sharma dalam buku beliau 'The Leader Who Had No Title.'

Salah seorang pemimpin yang menyerlah semasa krisis Covid-19 adalah Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah, satu figura yang tak perlu diperkenalkan lagi dalam kalangan rakyat Malaysia.

Di sini saya ingin mengupas tentang kepimpinan Dr. Noor Hisham dalam mendepani krisis Covid-19.

1. Beliau seorang yang kompeten dan komited.

Dalam Situational Leadership Model ada dinyatakan dua perkara penting dalam readiness level adalah Competent dan Committed. Competent merujuk kepada pengalaman, kemahiran dan pengetahuan. Seorang yang kompeten membolehkan mereka melakukan tanggungjawab yang baik, manakala komitmen adalah faktor motivasi. Mereka yang komited akan pergi 'extra-mile' seperti apa yang beliau lakukan, kerja keras tanpa mengira waktu kerana komitmen beliau yang tinggi.

2. Beliau sentiasa kelihatan tenang dan penggunaan ayat yang merendah diri.

Beliau sentiasa memberikan kredit kepada team. Dalam surat yang beliau balas kepada Lara Khadijah McAfee yang tular, beliau menyatakan beliau tidak melakukan tugas keseorangan, sebaliknya beliau ada pasukan yang hebat bersama beliau untuk membantu negara. Ini apa yang dikatakan Level 5 Leadership. Dalam buku Good To Great tulisan Jim Collins, kajian beliau mendapati syarikat yang berjaya melompat (make the leap) dari Good to Great adalah syarikat yang ada Level 5 Leadership. Apa beza Level 4 dan Level 5? Satu perkara iaitu 'humility' (perasaan rendah diri). Level 4 mungkin leader yang bagus dan boleh deliver, tapi level 5 bukan sekadar bagus tetapi juga merendah diri.

3. Kuasa Komunikasi yang bagus.

Wednesday, January 29, 2020

A Lesson From A Young Basketball Player Who Had A Dream




Once upon a time, there was a young basketball player who had a dream of becoming one of the greatest basketball players of all time.

He worked day and night every day for years and years and years and years. As time went on 20 years had passed he felt that he had accomplished all that he set out to accomplish but would he come to realize is that the goal that he set out initially to becoming the greatest of all time was a very fickle one.

When he realized that the most important thing in life is how your career moves and touches those around you and how it carries forward to the next generation. And he realizes that's what makes true greatness.

The story would be about the transformation of a kid looking inwardly to then growing up and understanding the importance and the power is looking outward.



...I am very thankful for the 20 years that I had. And I am ready to go...

~ Kobe Bryant