Friday, June 26, 2020

5 Pengajaran Kepimpinan Dari Covid-19

Kepimpinan Donald Trump vs Jacinda Ardern


Krisis merupakan satu peluang untuk kita melihat keberkesanan dalam kepimpinan. Sangat mudah untuk kita memimpin sekiranya semua dalam keadaan terkawal, tiada masalah bajet, semua orang dalam keadaan happy. Tetapi ujian sebenar seorang pemimpin adalah ketikamana krisis melanda.

Mengambil contoh dua orang pemimpin dunia, kita dapat menilai kesan daripada kepimpinan mereka. Amerika sebuah negara kuasa besar dunia, yang mempunyai kuasa ekonomi, ketenteraan dan sebagainya, dipimpin oleh Donald Trump. Namun kita dapat melihat bagaimana kesan Amerika yang dipimpin beliau terutama sejak Covid-19 mula menular di seluruh dunia.

Berbeza dengan Perdana Menteri New Zealand, Jacinda Ardern. Tahun lepas dengan krisis pembunuhan golongan Muslim di masjid, dan tahun ini beliau sekali lagi mengemudi New Zealand dengan baik daripada wabak Covid-19. Beliau membuktikan bahawa kepimpinan beliau berkesan krisis demi krisis.

Wednesday, May 27, 2020

Bagaimana Nak Motivasikan Diri? - Interrogative Self Talk




"I can do it!"
"I'm the best! We are the best!"
"Yes we can!"

Ini antara kaedah yang biasa kita dengar bagaimana untuk memotivasikan diri.
Kaedah ini dipanggil affirmation atau kalau kita bercakap dalam hati ia digelar declarative self-talk.

Tetapi menurut kajian, ini bukanlah kaedah yang terbaik dalam memotivasikan diri. Ada kaedah yang lebih baik. Ini yang diterangkan oleh Daniel Pink dalam bukunya To Sell Is Human.

Buku ini berkisarkan tentang Sales atau Jualan dan buku ini banyak memberikan cadangan kaedah yang mempunyai asas saintifik, bukan seperti kebanyakkan buku Sales yang hanya berdasarkan pengalaman orang yang buat sales. Ialah, kalau orang tu secara semulajadi memang dah ada bakat buat sales, mereka akan mencadangkan kaedah yang berkesan buat mereka tapi mungkin tak berkesan buat orang lain. Contohnya orang yang extrovert akan mencadangkan pergi jumpa orang, bila orang introvert dengar - hahhh... nak kena jumpa orang? Kalau macam ni letih la nak buat sales.

Tuesday, May 5, 2020

Perlukah Kita Membantu?

1. Membantu orang memang amalan mulia. Tapi kajian menunjukkan membantu orang bukan hanya memberi manfaat kepada orang yang dibantu tetapi juga yang membantu.

2. Satu kajian berjudul "Helper's High" menunjukkan sekiranya kita membantu, kita sebenarnya yang rasa happy. Ini disebabkan oleh hormon dalam badan seperti oxytocin dan vesopressin.

3. Apatah lagi apabila orang yang dibantu menghargai dan mengucapkan kesyukuran, kegembiraan akan datang berganda.

4. Kajian ini juga mendapati bukan sahaja kita membantu secara volunteer, memberikan sumbangan wang ringgit, malah sekiranya kita terfikir sahaja untuk membantu pun kita sudah mendapat kesan yang sama. Dalam Islam, kalau kita niat baik walaupun tak buat kita masih dapat pahala.

Tuesday, April 28, 2020

Kepimpinan Jacinda Ardern Dalam Mengangani Krisis


New Zealand sudah menang!

Itulah yang diperkatakan oleh Perdana Menteri New Zealand Jacinda Ardern. Nama pemimpin wanita ini menjadi sebutan selepas daripada peristiwa penembakan dalam masjid di Christchurch setahun lalu. Semenjak itu kepimpinan beliau menjadi perhatian dunia.

Sehingga hari ini New Zealand hanya ada 1,472 kes dan 19 kematian. Dan selepas hampir 5 minggu lockdown, New Zealand sudah mula menamatkan fasa 4 lockdown yang dikenakan. Ini satu pencapaian yang sangat baik berbanding kebanyakkan negara di dunia.

Berikut adalah 5 perkara tentang kepimpinan beliau mendepani cabaran Covid-19 di New Zealand:

1. Berani Buat Keputusan
New Zealand antara negara yang terawal mengenakan lockdown kepada rakyat beliau. Berdasarkan kajian Gallup dua traits yang 'non-negotiable as a leader' adalah:
i. Bring multipe teams together
ii. Make great decisions.
Seorang pemimpin perlu membuat keputusan yang terbaik berdasarkan situasi dan options yang ada. Untuk membuat keputusan yang baik beliau perlu mendengar dan mendapat pandangan (terutama dari DG Kesihatan Ashley Bloomfield), serta mengetahui prioriti.

Sunday, April 26, 2020

Ucapan Magnetic TSMY

Sepanjang tempoh PKP, antara perkara yang menarik perhatian ramai rakyat Malaysia adalah bagaimana Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin memberikan ucapan. Apa yang saya perhatikan, penyampaian beliau bukan sahaja efektif dalam menyampaikan mesej, malah mengandungi unsur viral.

Semalam beliau ditemuramah oleh TV1 dan Astro Awani. Pengacara Essan Yahya ada bertanya tentang 'apa disebalik ucapan beliau?'



Berikut antara kaedah yang beliau gunakan, dan mungkin anda boleh gunakan untuk ucapan anda pada masa akan datang:

1. Know Your Audience (You are not the Hero)
Sentiasa tahu dengan siapa kita bercakap. Sekiranya kita memberikan ucapan pada masyarakat umum, bahasa yang kita gunakan perlu lebih mudah berbanding membentang proposal kepada top management. Dalam ucapan Tan Sri, beliau tidak meletakkan diri beliau sebagai hero. Sebaliknya pendengar. Salah satu perkara yang ditekankan oleh Nancy Duarte dalam bukunya Resonate, beliau menekankan Hero bukanlah orang yang memberikan ucapan, sebaliknya pendengar.

2. Relevant
Perkara disampaikan perlu relevan dengan pendengar. Bagi saya ucapan adalah satu alat pembelajaran yang mana kita mendidik audien tentang sesuatu perkara. Malcolm Knowles (pengasas Andragogy atau Adult Learning Theory) mencadangkan orang dewasa akan berminat sekiranya topik yang dibincangkan relevan dengan mereka. Tan Sri bercakap perkara yang relevan dengan konteks semasa.

3. Story Telling dan Emotionally Appeal
Kaedah penyampaian terbaik adalah dengan berbentuk penceritaan. Nombor yang dibentang dalam bantuan mungkin sukar diingat, tetapi contoh Mak Cik Kiah yang disampaikan dalam penceritaan menarik minat pendengar. Seperti kata Roger Shank (pakar AI dan cognitive psychologist), "Humans are not ideally set up to understand logic, they are ideally set up to understand stories."

Tuesday, April 21, 2020

Leadership Lessons dari DG Dr. Noor Hisham



Krisis sememangnya membuka peluang untuk melahirkan pemimpin. "Turbulent Times Build Better Leaders," kata Robin Sharma dalam buku beliau 'The Leader Who Had No Title.'

Salah seorang pemimpin yang menyerlah semasa krisis Covid-19 adalah Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah, satu figura yang tak perlu diperkenalkan lagi dalam kalangan rakyat Malaysia.

Di sini saya ingin mengupas tentang kepimpinan Dr. Noor Hisham dalam mendepani krisis Covid-19.

1. Beliau seorang yang kompeten dan komited.

Dalam Situational Leadership Model ada dinyatakan dua perkara penting dalam readiness level adalah Competent dan Committed. Competent merujuk kepada pengalaman, kemahiran dan pengetahuan. Seorang yang kompeten membolehkan mereka melakukan tanggungjawab yang baik, manakala komitmen adalah faktor motivasi. Mereka yang komited akan pergi 'extra-mile' seperti apa yang beliau lakukan, kerja keras tanpa mengira waktu kerana komitmen beliau yang tinggi.

2. Beliau sentiasa kelihatan tenang dan penggunaan ayat yang merendah diri.

Beliau sentiasa memberikan kredit kepada team. Dalam surat yang beliau balas kepada Lara Khadijah McAfee yang tular, beliau menyatakan beliau tidak melakukan tugas keseorangan, sebaliknya beliau ada pasukan yang hebat bersama beliau untuk membantu negara. Ini apa yang dikatakan Level 5 Leadership. Dalam buku Good To Great tulisan Jim Collins, kajian beliau mendapati syarikat yang berjaya melompat (make the leap) dari Good to Great adalah syarikat yang ada Level 5 Leadership. Apa beza Level 4 dan Level 5? Satu perkara iaitu 'humility' (perasaan rendah diri). Level 4 mungkin leader yang bagus dan boleh deliver, tapi level 5 bukan sekadar bagus tetapi juga merendah diri.

3. Kuasa Komunikasi yang bagus.

Wednesday, January 29, 2020

A Lesson From A Young Basketball Player Who Had A Dream




Once upon a time, there was a young basketball player who had a dream of becoming one of the greatest basketball players of all time.

He worked day and night every day for years and years and years and years. As time went on 20 years had passed he felt that he had accomplished all that he set out to accomplish but would he come to realize is that the goal that he set out initially to becoming the greatest of all time was a very fickle one.

When he realized that the most important thing in life is how your career moves and touches those around you and how it carries forward to the next generation. And he realizes that's what makes true greatness.

The story would be about the transformation of a kid looking inwardly to then growing up and understanding the importance and the power is looking outward.



...I am very thankful for the 20 years that I had. And I am ready to go...

~ Kobe Bryant