Friday, December 4, 2020

Bagaimana Nak Tingkatkan Prestasi Pekerja?


Baru-baru ini saya buat sesi coaching dengan salah sebuah corporate client. Ada beberapa slot yang saya sempat bertemu bual dalam coaching conversation. Salah sebuah peserta pada waktu pagi ada mengatakan beliau hanya menyumbang separuh sahaja komitmen semasa bekerja. Dan apabila saya tanya apa menyebabkan separuh sahaja, dia kata sebab bos dia.

Sebelah petang pula, dalam sesi yang berbeza ada seorang yang berkongsi dengan saya yang beliau sangat bersemangat untuk bekerja. Malah beliau sanggup bekerja lebih lagi kerana bos beliau sangat supportive dan memahami.

Apa yang menarik dengan kedua contoh ini adalah faktor kenapa mereka perform adalah bos mereka.

Gallup ada menulis buku hasil kajian terbesar mereka lakukan di peringkat global berkenaan 'The Future of Work' - tajuknya "It's The Managers" - Gallup Finds that the quality of managers and team leaders is the single biggest factor in your organization's long term success. 

Sebelum ini saya banyak membaca hasil survey faktor tertinggi kenapa seseorang itu resign daripada syarikat adalah kerana boss mereka. Pendek kata, boss adalah punca dan sekiranya kita dalam jawatan yang ada anak buah, kejayaan dan prestasi kerja anak buah kita sangat bergantung kepada kita.

Dalam video ini saya mengupas lebih lanjut kenapa kita ada ramai bos yang apa saya gelar 'bad boss' dan satu perkara yang boleh kita lakukan untuk menjadikan manager lebih baik agar mereka dapat memimpin anak buah mereka untuk menjadi top performer dalam organisasi mereka.


#johanirwan


Ringkasan video:


0:05
- Introduction 0:28 - 2 pekerja organisasi sama pengalaman berbeza prestasi berbeza 2:20 - Faktor yang mempengaruhi prestasi pekerja 3:05 - 3 sebab kenapa seseorang itu dinaikkan pangkat 5:15 - Satu tindakan yang managers boleh lakukan menurut cadangan dari Gallup 6:30 - Apa yang membuatkan seseorang itu mendapat kepuasan dalam bekerja 8:00 - Kesimpulan

Thursday, December 3, 2020

Zoom Fatigue: Adakah Remote Working Economy Berkesan?

 

1. Mula pandemik covid-19, Zoom tiba-tiba menjadi satu platform paling famous seantero dunia. Ramai yang kata dunia akan berubah ke arah virtual.

2. Salah seorang sahabat saya berkata, selepas tamatnya pandemik beliau akan meminta client untuk bermesyuarat dengan zoom sahaja. Jimat masa travel, toll, parking dan sebagainya.

3. Malah pada bulan April, CEO Morgan Stanley berkata di masa hadapan, bank tak perlukan 'real-estate' yang banyak untuk beroperasi. "We've proven we can operate with no footprint" katanya.

4. Ini sedikit sebanyak memberi isyarat kurang baik pada pasaran hartanah. Bayangkan kalau semua boleh bekerja secara remote, apa perlunya bangunan pencakar langit untuk menempatkan pekerja yang work-from-home?

5. Tapi itu bulan empat. Sekarang rata-rata dah sampai tahap tepu dengan melihat skrin. Dalam erti kata lain, ramai yang mengalami 'Zoom Fatigue'. Malah banyak CEO syarikat besar yang pada mulanya menyokong meeting secara virtual, rata-rata complain dengan virtual meeting.

6. Virtual meeting kebanyakkannya bersifat transactional, dan tidak meransang pemikiran kreatif. CEO JPMorgan Chase, Jamie Dimon berkata "there's no vital 'creative combustion' happening in virtual settings." Beliau menambah, "bringing people back to the office is paramount to fostering creativity."

Sunday, November 22, 2020

Colored Brain, Organizational Culture, and Gamification - This is what I learn from Arthur Carmazzi

I recently interviewed Arthur Carmazzi to be the guest in my Perspektif Komunikasi Warna series. This is our 5th Episod and I invited the guru himself to talk about Colored Brain, how it started, the application and how an organization can create their working culture.

How it was started?

When Arthur venture into his business, the business does not took-off successfully and he ended up in debt. So he get a job in an organization in Singapore. After a few weeks working, he started to notice that people are blaming each other and very less cooperation among each team members. Worst than that, after several weeks he became one of them, blaming others and not giving cooperation.

Reflecting on it, that is not the way it supposed to be. He then did research on psychology and there are several findings. One of it leads to Colored Brain as a communication model. It provide instant results in the same orgsanization. Now the model has been use widely in various country.

He then created several other method on culture and how we can gamify our organization and create a high-performing culture.


Watch this video for our full interview and let me know what do you think.



Friday, August 28, 2020

Merdeka dan Ketuanan Melayu

File:Bendera-hari-merdeka-malaysia-31-ogos-cuti-umum.jpg

31 Ogos 1957, laungan MERDEKA! oleh Tunku Abdul Rahman di Padang Kelab Selangor disambut oleh ribuan rakyat Malaysia yang berhimpun di sana. Ia merupakan titik tolak di mana Malaysia mencapai kemerdekaan.  Ya, kita bebas daripada dibelenggu penjajah. Itulah sejarah yang telah tertulis dan setiap tahun kita menyambut kemerdekaan sebagai peringatan kepada peristiwa tersebut.

Bagi kebanyakkan orang, merdeka bererti kita bebas. Kita bebas daripada cengkaman penjajah. Kita bebas mengurus tadbir negara kita sendiri. Kita bebas menentukan halatuju negara. Tetapi adakah kita akan selamanya bebas. Persoalan yang saya sering bertanya kepada diri saya sendiri, adakah kita tidak akan lagi dijajah?

Mari kita rujuk semula sejarah, kenapa negara kita dijajah? Sejak tahun 1511 sebenarnya kita dijajah kerana satu faktor utama. Melaka sebagai kerajaan sebelum itu merupakan satu kerajaan yang masyhur malah empayar Melaka berkembang pesat dimana pada zaman kegemilangannya sewaktu diperintah oleh Sultan Mansur Shah dari tahun 1459 sehingga tahun 1477. 

Hanya dalam tempoh singkat selama 34 tahun, empayar Melaka yang begitu masyhur telah dijajah oleh armada Portugis yang pada ketika itu dipimpin oleh Alfonso de Albuquerque. Maka bermulalah episod penjajahan di Tanah Melayu sehingga kita menikmati kemerdekaan pada tahun 1957. 

Kenapa kita dijajah? 

Thursday, August 27, 2020

Nak Berjaya? Carilah Mentor! Tapi Kenapa, dan Bagaimana?


Nak berjaya? Carilah mentor!

Itu antara ungkapan yang mungkin seringkali kita dengar. Tidak dapat disanggah, kebanyakkan orang yang berjaya mempunyai mentor mereka tersendiri. Satu persoalan yang perlu kita tanya juga adalah apa ciri-ciri mentor yang baik dan apa yang menyebabkan hubungan mentor-mantee (atau sesetengah memanggil protege) berjaya?

Satu kajian yang dijalankan oleh Brian Uzzi, seorang Professor Management and Organization dari Kellog School of Management merungkai apa yang membuatkan seseorang itu berjaya dengan panduan daripada mentor.

Dapatan daripada mereka memang benar, hubungan mentor-mantee akan memberikan manfaat dalam kejayaan seseorang mantee. Salah satu tanggapan salah tentang hubungan mentor dan mantee adalah mentor memainkan peranan aktif dalam memberikan tunjuk ajar dan mentee pula seperti span yang menyerap. Ini tidak menjadikan hubungan mentor-mantee yang baik. Mentorship bukan hubungan satu hala, malah mantee mempunyai tanggungjawab yang besar untuk menentukan kejayaan mereka. Dalam ertikata lain, sehebat manapun mentor, sekiranya mentee tak bertanggungjawab mentee tidak akan kemana. Oleh itu, pada pendapat saya sekiranya seseorang mentee berjaya, mentor tak perlu ambil 100% kredit atas kejayaan mereka, sebab mentee juga adalah penentu utama kejayaan mereka.

Apa perlunya mentor sedangkan kita ada banyak maklumat daripada internet dan buku-buku yang banyak daripada orang-orang yang berjaya?

Satu istilah paling penting untuk kita memahami peranan mentor. Mentor bukan sahaja berkongsi ilmu biasa, tetapi mereka berkongsi satu perkara yang dipanggil Tacit Knowledge. 

Friday, June 26, 2020

5 Pengajaran Kepimpinan Dari Covid-19

Kepimpinan Donald Trump vs Jacinda Ardern


Krisis merupakan satu peluang untuk kita melihat keberkesanan dalam kepimpinan. Sangat mudah untuk kita memimpin sekiranya semua dalam keadaan terkawal, tiada masalah bajet, semua orang dalam keadaan happy. Tetapi ujian sebenar seorang pemimpin adalah ketikamana krisis melanda.

Mengambil contoh dua orang pemimpin dunia, kita dapat menilai kesan daripada kepimpinan mereka. Amerika sebuah negara kuasa besar dunia, yang mempunyai kuasa ekonomi, ketenteraan dan sebagainya, dipimpin oleh Donald Trump. Namun kita dapat melihat bagaimana kesan Amerika yang dipimpin beliau terutama sejak Covid-19 mula menular di seluruh dunia.

Berbeza dengan Perdana Menteri New Zealand, Jacinda Ardern. Tahun lepas dengan krisis pembunuhan golongan Muslim di masjid, dan tahun ini beliau sekali lagi mengemudi New Zealand dengan baik daripada wabak Covid-19. Beliau membuktikan bahawa kepimpinan beliau berkesan krisis demi krisis.

Wednesday, May 27, 2020

Bagaimana Nak Motivasikan Diri? - Interrogative Self Talk




"I can do it!"
"I'm the best! We are the best!"
"Yes we can!"

Ini antara kaedah yang biasa kita dengar bagaimana untuk memotivasikan diri.
Kaedah ini dipanggil affirmation atau kalau kita bercakap dalam hati ia digelar declarative self-talk.

Tetapi menurut kajian, ini bukanlah kaedah yang terbaik dalam memotivasikan diri. Ada kaedah yang lebih baik. Ini yang diterangkan oleh Daniel Pink dalam bukunya To Sell Is Human.

Buku ini berkisarkan tentang Sales atau Jualan dan buku ini banyak memberikan cadangan kaedah yang mempunyai asas saintifik, bukan seperti kebanyakkan buku Sales yang hanya berdasarkan pengalaman orang yang buat sales. Ialah, kalau orang tu secara semulajadi memang dah ada bakat buat sales, mereka akan mencadangkan kaedah yang berkesan buat mereka tapi mungkin tak berkesan buat orang lain. Contohnya orang yang extrovert akan mencadangkan pergi jumpa orang, bila orang introvert dengar - hahhh... nak kena jumpa orang? Kalau macam ni letih la nak buat sales.